Treceți la conținutul principal

MEDIATOR BUCURESTI - Divortul

Divorț la mediator. Cum, nu a fost interzis!?

Se poate merge la mediator pentru un divort ca si pana la Decizia ICCJ nr. 33/2019,publicata in M.O. nr. 144 din 24 februarie 2020, care vine si uniformizează practica, decizie prin care Inalta Curte a statuat ca instanta nu poate consfinti acordul de mediere prin care partile s-au inteles cu privire la desfacerea casatoriei.
După emiterea Deciziei ICCJ nr. 33/2019, părțile vor depune la instanța de judecată competentă o cerere de desfacere a căsătoriei cu acordul soților la care se poate anexa acordul de mediere și procesul-verbal de încheiere a medierii în original și în format electronic sau aceste documente se pot depune la primul termen de judecată stabilit.
În conformitate cu prevederile art.373, lit.a) din noul cod civil, divorțul poate avea loc prin acordul soților.
NCC, art.373, lit.a), prevede: “prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ”.
Potrivit dispoziţiilor speciale privind conflictele de familie, art. 64 din Legea 192/2006 modificată și completată, statutează următoarele:
”(1) Pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile dintre soţi privitoare la: a) continuarea căsătoriei; b) partajul de bunuri comune; c) exerciţiul drepturilor părinteşti; d) stabilirea domiciliului copiilor; e) contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor; f) orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(1^1) Acordurile de mediere încheiate de părţi, în cauzele/conflictele ce au ca obiect exerciţiul drepturilor părinteşti, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor şi stabilirea domiciliului copiilor, îmbracă forma unei hotărâri de expedient.
(2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.”

Instanța competentă să pronunțe divorțul, conform art. 915 din NCPC, este judecătoria în circumscripția căreia se află cea din urmă locuință comună a soților, unde se va depune cererea de divorț care se va timbra cu 200 lei, conform art. 15 lit. a) din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

Atunci cand situatia o impune si ati luat decizia de a divorta, dumneavoastră decideți dacă aveți nevoie de mediator, de consiliere juridica, de consiliere psihologica sau chiar de toți acești specialiști.
Vă recomand să faceți o vizita la un mediator pentru etapa de informare şi analiza de conflict din cadrul procedurii de mediere pentru a stabili pasii necesari intregii proceduri de divort.
Asistarea părților de către avocat pe parcursul ședințelor de mediere nu este obligatorie, dar este recomandat ca în cadrul procedurii de mediere părțile aflate în conflict/litigiu să fie asistate de avocat.
Intelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.
Pastrand confidentialitatea si evitand expunerea publica, la mediator partile vor evita expunerea in sedinta publica a motivelor divortului, reusind sa conserve si/sau sa construiasca o relatie civilizata, pentru binele tuturor membrilor familiei, copii si/sau rude. Judecătorul nu citește public acordul de mediere, acesta este un act confidențial.
Desfacerea relatiei de casatorie impune o schimbare, in conditiile legii, a raporturilor patrimoniale si a responsabilitatii fata de copiii minori.
Experienţa unei despărţiri are ca efect o traumă semnificativă asupra părţilor şi un impact puternic asupra copiilor minori.
Din acest motiv, părţile trebuie să accepte această situaţie şi să apeleze la un mediator pentru că acesta vă poate ajuta să mediați desfacerea căsătoriei și orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
Când ai un conflict familial, nu ezita să apelezi la mediator, lupta nu este niciodată o cale care să aducă progres, dimpotrivă. Alege medierea, pentru că meritați și dvs., dar mai ales copiii dvs., o stare de normalitate și o viață lipsită de conflict, durere sau chiar violență.
Dacă părţile nu se înţeleg, nu ajung la un acord, pasul următor, este să meargă în instanţă şi în funcţie de probele administrate un judecător să ia decizii pentru dvs. şi pentru copiii dvs.
Recomandarea mea către dvs. este să vă înţelegeţi cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti, contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor, locuinţa copilului, dreptul părintelui de a avea legături personale cu acesta, numele soţilor după divorţ, încetarea regimului matrimonial şi, după caz, partajul bunurilor comune.
Prin solutionarea litigiilor pe cale amiabila, prin procedura medierii, conform Art.63, alin. 2) din Legea 192/2006, modificata si completata, odată cu pronunţarea hotărârii instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru învestirea acesteia, cu excepţia cazurilor în care conflictul soluţionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje şi cauze succesorale, caz în care se vor restitui 50 de procente din taxa achitată.

Onorariul perceput de mediator pentru procedura divortului va fi stabilit impreuna du dumneavoastra in urma discutarii si evaluarii cazului.

CONTACTATI MEDIATOR CATALIN BURCEA
Telefon: 0745.775.055


Cum ajungeti la noi?
Locatie : Consultati Google Map aici

Postări populare de pe acest blog

BIROU DE MEDIATOR BUCURESTI SECTOR 5 - CATALIN BURCEA - BIROU DE MEDIATOR 0745.775.055

CATALIN BURCEA – BIROU DE MEDIATOR BUCURESTI autorizat din anul 2010 TEL. 0745.775.055 In cadrul Biroului de Mediator unde imi desfășor activitatea, ma raportez la următoarele valori: confidentialitate, impartialitate, neutralitate. Acestea sunt valorile care au stat la baza infiintarii Biroului de Mediator Cătălin Burcea precum si motorul dezvoltarii viitoare al acestui birou de mediere. Apeland la serviciile de mediere ale Biroului de Mediator Cătălin Burcea veti beneficia de experienta in domeniu si mai ales de grijă față de nevoile clienților.  Construirea unei relatii bazată pe confidentialitate, impartialitate și neutralitate, este vitala pentru a satisface nevoile clientilor. Asiguram clientii nostri de un angajament ferm pentru a incerca rezolvarea conflictelor aparute intre ei. In acest sens oferim servicii legale de mediere, suportul si experienta pe care o asteapta de la un mediator. Accentuam importanta parteneriatului prin colaborare stransa cu avocatii si j