Treceți la conținutul principal

MEDIATOR BUCURESTI - Partajul bunurilor comune


Partajul bunurilor comune  se poate soluționa, conform NCC, atat  ulterior divortului, cat si odata cu divortul.
Modalitatile de efectuare a partajului  pot fi:
1.       pe cale judecatoreasca, în instanta;
2.       pe cale notariala;
3.       pe cale amiabila, prin procedura medierii.
Fiecare dintre cele trei posibilitati ofera avantaje si dezavantaje, in functie de optiunile fostilor soti.
Partajul pe cale amiabilă, prin procedura medierii:
Modalitatea de partajare a bunurilor comune poate fi stabilită de soți de comun acord prin procedura medierii.
Partajul prin mediere se poate face conform Legii 192/2006, intr-un timp relativ scurt si cu costuri semnificativ reduse.
Astfel, fie ca partile au ajuns la un acord, fie ca de armonizarea intereselor partilor se va ocupa mediatorul, taxa de timbru este de doar 1,5% din valoarea masei partajabile la care se adauga onorariul mediatorului. Altfel spus, costurile pentru partajul prin procedura de mediere sunt la jumatate fata de oricare alta modalitate de partajare a bunurilor comune asa cum reiese din O.U.G.nr 80/2013, privind taxele judiciare de timbru, art.11, alin.1, lit.a).
Extras din O.U.G.nr 80/2013, privind taxele judiciare de timbru:
( Art. 11. (1) Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:
a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere – 20 lei; în cazurile în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la această sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. În cazul în care înţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;)

Este bine de stiut:
În situația în care părțile aflate în procesul de mediere nu ajung la un acord soții pot solicita instanței să se pronunțe și cu privire la partajarea bunurilor comune.

Partajul pe cale notarială:
Se poate realiza doar in situatia in care foștii soți sunt intelesi de acasa  în privința modului de partajare a bunurilor comune. În caz contrar, notarul va îndruma părțile pentru soluționare catre un mediator, iar in cazul in care nici prin mediere nu au ajuns la un consens, mediatorul  va indruma partile catre un avocat, respectiv catre instanța de judecata.
Pentru un partaj la notariat, partile vor plăti taxa de 3% la valoarea bunurilor partajabile, pe lângă onorariul notarului. Nu există o reglementare care să prevadă restituirea acestei taxe de 3% achitată statului și reținută de notariat.
In ipoteza în care taxa de 3% din valoare bunurilor partajabile + onorariul notarial este împovărătoare pentru părți, acestea pot soluționa continuarea căsătoriei (divorțul)  precum si partajul bunurilor comune la un mediator, situatie in care costurile cu taxa de 3% din valoare bunurilor partajabile se vor reduce cu 50% ( conform O.U.G.nr 80/2013, art.11, alin.1, lit.a). ).

Partajul pe cale judiciară:
Odată cu divorțul, soții pot solicita instanței să se pronunțe și cu privire la partaj sau pot solicita ulterior partajul, prin cerere separată. Modalitatea de partajare a bunurilor comune poate fi stabilită de soți de comun acord sau va fi stabilită de instanță după administrarea probelor aferente.
Pentru partajul la judecatorie se plateste taxa de 3% din valoarea bunurilor partajabile ( conform O.U.G.nr 80/2013, privind taxele judiciare de timbru, art.5, alin.1, lit.a). ) , pe lângă onorariul de avocat dacă soții beneficiază de servicii avocațiale, cu excepția situațiilor în care părțile pot beneficia de ajutorul public judiciar conform OUG 51/2008.

Nota:
Legislatia fiind in continua schimbare, aceste date pot fi modificate, ele fiind valabile conform legislatiei din anul 2016. Recomandarea noastra este sa sunati la numărul de telefon afisat la datele de contact pe acest site pentru a va asigura ca aveti informatia corecta, la zi, precum si pentru a va programa la o sedinta de mediere in situatia in care ati hotarat ca serviciile noastre va pot fi de folos. 

CONTACTATI MEDIATOR CATALIN BURCEA
Telefon: 0745.775.055


Cum ajungeti la noi?
Locatie : Consultati Google Map aici

Postări populare de pe acest blog

BIROU DE MEDIATOR BUCURESTI SECTOR 5 - CATALIN BURCEA - BIROU DE MEDIATOR 0745.775.055

CATALIN BURCEA – BIROU DE MEDIATOR BUCURESTI autorizat din anul 2010 TEL. 0745.775.055 In cadrul Biroului de Mediator unde imi desfășor activitatea, ma raportez la următoarele valori: confidentialitate, impartialitate, neutralitate. Acestea sunt valorile care au stat la baza infiintarii Biroului de Mediator Cătălin Burcea precum si motorul dezvoltarii viitoare al acestui birou de mediere. Apeland la serviciile de mediere ale Biroului de Mediator Cătălin Burcea veti beneficia de experienta in domeniu si mai ales de grijă față de nevoile clienților.  Construirea unei relatii bazată pe confidentialitate, impartialitate și neutralitate, este vitala pentru a satisface nevoile clientilor. Asiguram clientii nostri de un angajament ferm pentru a incerca rezolvarea conflictelor aparute intre ei. In acest sens oferim servicii legale de mediere, suportul si experienta pe care o asteapta de la un mediator. Accentuam importanta parteneriatului prin colaborare stransa cu avocatii si j