Treceți la conținutul principal

MEDIATOR BUCURESTI - Mediere in procesul penal

Medierea este o institutie procesual penala distincta de retragerea plangerii ori impacare (cauza sui-generis conform deciziei ICCJ 9/17.04.2015) si are ca efect inlaturarea raspunderii penale si incetarea procesului penal pentru anumite infractiuni iar pentru alte infractiuni poate constitui un element ca procurorul sa renunte la urmarirea penala si sa acorde faptuitorului un termen care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligatiile asumate prin acordul de mediere incheiat cu partea civila ( NCPP Art. 318, alin.7).
Dreptul de a apela la un mediator, in cazurile prmise de lege, este prevazut in mod expres de noul Cod de Procedură Penală pentru: suspect ( art. 78.); persoana vatamata ( art. 81 alin. 1, lit. i); inculpat ( art. 83, lit. g); partea civila ( art. 85, alin. 1) si partea responsabila civilmente ( art. 87, alin. 1).

Infractiuni prevazute in Codul Penal care pot fi soluționate prin procedura medierii:

Lovirea sau alte violenţe (art.193); 
Vătămarea corporală din culpă (art.196); 
Violența în familie ( art.199)
Ameninţarea (art.206); 
Hărţiurea (art.208); 
Violul (art.218 alin.(1) şi alin.(2)); 
Agresiunea sexuală (art.219); 
Hărţuire sexuala (art.223); 
Violarea de domiciliu (art.224); 
Violarea sediului profesional (art.225); 
Violarea vietii private (art.226), 
Divulgarea secretului profesional (art.227);

Furtul (art.228);
Furtul calificat (art.229 alin.1 si alin.2);
Furtul in scop de folosinta (art.230);
Pedepsirea unor furturi la plângerea prealabilă (art.231), 
Abuzul de încredere (art.238)
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor (art.239)
Bancrută simplă (art.240)
Bancrută frauduloasă (art.241)
Gestiunea frauduloasă (art.242); 
Insușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor (art.243)
Înșelăciunea (art.244)
Înșelăciunea privind asigurările (art.245)
Distrugerea (art.253 alin.(1) şi alin.(2); 
Tulburarea de posesie (art.256); 
Asistenţa şi reprezentarea neloială (art. 284); 
Nerespectarea hotărârilor judecătorești (art.287 lit. d)-g) )
Violarea secretului corespondenţei (art.302); 
Abandonul de familie (art.378); 
Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor (art.379)
Înpiedicarea exercitării libertății religioase (art.381)

Litigii penale

Anumite litigii penale pot fi solutionate prin mediere, medierea poate avea loc: - 1. In termenul prevazut de lege pentru introducerea plangerii prealabile; - 2. Inainte de inceperea procesului penal sau a urmaririi penale; -3. Dupa inceperea procesului penal sau a urmaririi penale; - 4. Pe tot parcursul procesului penal pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Conform cu Cod de Procedura Penala si Codul Penal in vigoare din 01.02.2014, in cursul procesului penal este posibila medierea :
·         In latura penala : pentru infractiunile in privinta carora este necesara introducera plangerii prealabile sau este posibila impacarea;

     In cazul infractiunilor urmaribile la plangere prealabila pentru care retragerea plangerii sau impacarea partilor exonereaza de raspundere penala faptuitorul acordul de mediere poate fi semnat, pe latura penala, maxim pana in ziua in care se va da citire actului de sesizare a instantei (decizia CCR 397/15.06.2016) iar pe latura civila oricand pana la ramanerea definitiva a sentintei penale.

     In cazul individualizarii pedepsei acordul de mediere poate avea efecte atat in decizia de suspendare a executarii pedepsei cat si cu privire la cuantumul pedepsei, putand sta la baza deciziei judecatorului de a suspenda executarea pedepsei, ori de a stabili o perioada de executare a pedepsei mult mai mica.

     In cazul unui acord de mediere dupa condamnarea faptuitorului, efectele procesual penale ale acestuia pot privi eliberarea conditionata si reabilitarea judecatoreasca.
·         In latura civila a procesului penal : medierea in litigiile penale este posibila pentru orice infractiune dar numai cu privire la pretentiile civile, medierea civila in procesul penal vizeaza doar actiunea civila si reprezinta o tranzactie intermediata de mediator cu privire la despagubirile pretinse pentru repararea prejudiciului cauzat prin infractiune.

Noul Cod de Procedura Penala statuteaza la Art.23, alin.(1) urmatoarele:  -  „În cursul procesului penal, cu privire la pretenţiile civile, inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente pot încheia o tranzacţie sau un acord de mediere, potrivit legii.”, faptuitorul poate apela la procedura de mediere in orice faza a procesului penal, faza judiciara a procesului penal putandu-se suspenda pentru o perioada de cel mult 3 (trei) luni pentru ca partile sa poata negocia in vederea ajungerii la o intelegere.
Medierea este posibila pentru majoritatea infractiunilor prevazute de Codul Penal, medierea nefiind limitata doar pentru infractiunile unde este stipulata expres (retragerea plangerii penale sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala), atunci cand intervine un Acord de Mediere, poate fi posibila renuntarea la urmarirea penala.

Conform Art.16, alin (1), lit. g.), exista 3 (trei) posibilitati prin care poate fi impiedicata punerea in miscare a actiuni penale sau exercitarea acesteia, si anume: - 1. Retragerea plangerii prealabile; - 2. Impacarea partilor; - 3. Acordul de Mediere.

Cod de Procedura Penala, Art.16:  „(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă: a.)…….; g.)  a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii; ..............;”


CONTACTATI MEDIATOR CATALIN BURCEA
Telefon: 0745.775.055


Cum ajungeti la noi?
Locatie : Consultati Google Map aici

Postări populare de pe acest blog

BIROU DE MEDIATOR BUCURESTI SECTOR 5 - CATALIN BURCEA - BIROU DE MEDIATOR 0745.775.055

CATALIN BURCEA – BIROU DE MEDIATOR BUCURESTI autorizat din anul 2010 TEL. 0745.775.055 In cadrul Biroului de Mediator unde imi desfășor activitatea, ma raportez la următoarele valori: confidentialitate, impartialitate, neutralitate. Acestea sunt valorile care au stat la baza infiintarii Biroului de Mediator Cătălin Burcea precum si motorul dezvoltarii viitoare al acestui birou de mediere. Apeland la serviciile de mediere ale Biroului de Mediator Cătălin Burcea veti beneficia de experienta in domeniu si mai ales de grijă față de nevoile clienților.  Construirea unei relatii bazată pe confidentialitate, impartialitate și neutralitate, este vitala pentru a satisface nevoile clientilor. Asiguram clientii nostri de un angajament ferm pentru a incerca rezolvarea conflictelor aparute intre ei. In acest sens oferim servicii legale de mediere, suportul si experienta pe care o asteapta de la un mediator. Accentuam importanta parteneriatului prin colaborare stransa cu avocatii si j